Històries de les mines de Malpàs: Conversa telefònica amb Jesús Fernàndez Maza (Chuchi)

Jesús va néixer el 12/08/1928 ( actualment té 92 anys) a Liérganes ( Santander). El seu pare era xofer i es dedicava al repartiment de la llet. Durant la guerra civil espanyola va estar en el front de Balaguer. Allí va fer amistat amb Trueba. Acabada la guerra es va quedar sense feina i Trueba que treballava a Mipsa amb Victoriano Muñoz ( era el principal accionista) li va oferir feina i se’n va anar a Pont de Suert on va arribar el juliol del 1943. El 21 d’agost d’aquell any van arribar a Pont la seva dona i els fills, un d’ells era Jesús.

Jesús que tenia 15 anys en aquella data, va entrar a treballar d’ajudant (“pinche” ) en el taller de les mines de Malpàs el dia 1 del setembre del 43 on va estar fins el març del 1970 quan es van tancar les mines. Durant el temps que va estar en l’empresa va anar ascendint de categoria fins arribar a oficial de primera.

El pare d’en Jesús va treballar durant 27 anys de xofer portant els miners. Va morir el 1970.
En el taller es dedicaven al manteniment de la maquinària, alternadors, compressors... i en concret dels camions amb el que baixaven el carbó fins a Balaguer per carreteres sense asfaltar. Això va durar fins el 1947 que al fer-se la cimentera de Xerallo, el carbó es portava fins allí. Aquest any va ser quan ENHER es va fer càrrec de l’empresa.

A Jesús no li consta que durant tot el període hi va treballar hi haguessin dones mineres.

Les condicions de treball eren les pròpies de l’època. Els del taller tenien una jornada laboral de 8 hores més 1 hora extra i els miners feien 7 hores de jornada. En Jesús explica que els hi tocava treballar molts dies de festa com la Nit de Nadal i molts altres festius importants.

Per fer la feina, tenint en compte les mancances de l’època, disposàvem de maquinària i eines adients com ventiladors, torns, fresadores....

En l’època que li va tocar treballar, va haver molts accidents amb 6 o 7 morts.

A l’interior de la mina, no s’utilitzaven animals com els rucs.

Les cançons i tradicions dels treballadors anaven en consonància amb el seu lloc d’origen. Hi havia molts asturians. Per Santa Bàrbara es feia una gran festa amb focs d’artificis.

L’any 1944-45, es van fer uns sondejos per sobre el poble de Malpàs per explotar el carbó que va resultar que no era viable.

El cap principal de les mines era Bret i vivia en la casa al cantó de la mina. Els miners vivien a Pont, Malpàs i a la cantina


29 de març del 2020 en ple confinament per la Covid19 

M. Alba Fransi.

Descarrega l'entrevista en PDF

Comentaris

Entrades populars

Wikipedia

Resultats de la cerca