Gènesi del Tramvia Aeri Bicable Malpàs – Xerallo

Una de les actuacions més audaces d'en Victoriano Muñoz i Oms fou la construcció i posada en funcionament de la fàbrica de ciment de Xerallo, la finalitat de la qual era proveir el ciment necessari per la construcció dels embassaments d'ENHER al riu Noguera Ribagorçana.

Per fer ciment, calia pedra calcària i carbó. A Xerallo, a la conca de la Noguera Pallaresa, de bona pedra, tanta com vulguis. Però el carbó, és a les mines de Malpàs, que està a la banda de la Noguera Ribagorçana. I entremig, uns importants serrats que fan la divisòria de les conques fluvials.
Per això que calia un tragí de camions pels abruptes colls de Viu de Llevata i de la Creu de Perves, ara amb carbó i tornant amb ciment. I si avui encara són uns ports durs, ens podem imaginar com eren, amb una carretera de 20 quilòmetres estreta amb forts pendents i recargolada i, amb uns camions primitius en plena depressió franquista ...

Les obres de la fàbrica de ciment de Xerallo, amb la instal·lació de tota la maquinària, van acabar els primers mesos del 1950. El mes de març d'aquell any feien les primeres proves amb resultats satisfactoris. L'absència de combustible que hi havia a l'Estat espanyol va obligar els primers temps a haver d'encendre el forn de la fàbrica amb llenya.

La capacitat per trobar solucions dels responsables d'ENHER, era incommensurable. Per a traginar el carbó de les mines de Malpàs fins a la fàbrica de ciment de Xerallo van projectar, construir i muntar un tramvia aeri des de Malpàs fins a Xerallo. Alhora, de retorn de les vagonetes, podia portar el ciment cap a la zona de les obres, la conca del riu Noguera Ribagorçana. Un primer projecte preveia un format de Y grega: de Xerallo fins a Viu de Llevata i d’allí sortia un ramal directe a la presa d’Escales i un altre cap a les mines de Malpàs. Finalment es van decantar per fer-lo en línia recta de la fàbrica de ciment de Xerallo a les mines de carbó de Malpàs. De fet, qui va fer construir el Telefèric va ser MIPSA.

El telefèric (tramvia aeri) Malpàs - Xerallo ja a ple rendiment. La vagoneta està sortint de Malpàs carregada de carbó, direcció cap a Xerallo el maig de 1953. Font: Fons Històric d'Endesa

El rentat del carbó es feia a Xerallo i, a Malpàs es van construir unes sitges per descarregar i emmagatzemar ciment. El rentador era de MIPSA, només cal recordar el plet de la viuda de Salomó, propietària de la fàbrica de llanes de Senterada contra MIPSA per embrutar el riu Bòssia amb el rentat del carbó, contra MIPSA, no pas contra ENHER.

La construcció d'aquest cable aeri va començar l'any 1951. Va entrar en funcionament la primavera de l'any 1953, i tenia una capacitat per a transportar vint tones per hora. En teoria, capaç d’absorbir les 200 Tn dia de ciment que podia fabricar Xerallo.

Aquest cable recorria una distància de 6.892 metres, amb 53 pilones, 1 estació d’Ancoratge i 2 grups Tensors. Des de les mines de Malpàs, s'enfilava Castellars amunt, sobrevolava la riera del port d’Erta cap a Massivert, sobrevolava el barranc de Salenques cap el Tossal del prat d’Hort1, i baixava fins a la fàbrica de ciment de Xerallo sobrevolant el barranc de la Santa. Les vagonetes circulaven per l’esquerra.

 Mapa del traçat del Tramvia Aeri Malpàs- Xerallo.
Font: Fons Històric d'Endesa

 

Text inspirat per Llorens Sànchez i Vilanova

Autor: Feliu Isard

Aquest és només el primer apartat del treball de recerca sobre el tramvia aeri, si vols llegir tot el document clica a continuació Tramvia Aeri Bicable Malpàs – Xerallo. Fulls de Ponent nº20 (PDF)

Comentaris

  1. Al meu nom és Francisco Bret Viu , sóc al més petit de 4 , jermans alParé as deya Enrique Bret y la mare Paulina ,,bueno la istoria es mol llarga però mol interesan ya que don Victoriano Muyos Oms y al pare eren intins amics yun tamen amb senyor Con Bellès y al señor Sirven , recordó que cuan venien ales nines sempre portaven caramels . Se perfectament com aba fer al tramvia aeri de Malpas a xerallo fábrica de simen , però ya abans al Paré ban nota un de igual per més petit de una miana de la serra Erilll Castell a la plana sol as baisaba el carbo erea bo .........celebró mol que a sin persones'que seinteresin per a gesta istorial que permi era mol bunica un gran saludo pertos y Feliz Amy Nou. 2021 cordial me'n Francisco Bret......

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sr Frencisco Bret Viu: Content que li hagi agradat l'estudi del TrenVia Aeri Malpàs Xerallo. I vostè diu que n'hi havia un altre que baixava de Erill Castell, d'on sortia ? Potser començava al collet on hi ha unes boques de mines ? Baixava pel barranc del Fener ? Moltes gràcies.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars

Wikipedia

Resultats de la cerca