Curs UDL - Les Mines de Carbó de Malpàs. Un lloc amb lectures múltiples


Les mines de carbó de Malpàs; un indret amb lectures múltiples Curs organitzat per la plataforma Camina i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, amb el suport del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, l’Ajuntament del Pont de Suert i la Fundació Endesa.

Dates: 6 i 7 de setembre de 2018
Els llocs de realització de les sessions de conferència/col·loqui es concretaran properament. Inscripció i informació al Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça (973690353).

El curs s’inclou en l’oferta de cursos d’estiu de la Universitat de Lleida i és reconegut amb 2 crèdits acadèmics: http://www.udl.cat/ca/serveis/estiu/cursos-per-seus/curs-a-el-pont-de-suert/  L’objectiu del curs és oferir una visió informada de tots els vessants, també el vessant humà, que va implicar la implantació de la Minera Industrial Pirenaica (MIPSA) a l’Alta Ribagorça, també en el seu vessant d’indústria forestal. Així mateix, es pretén fer atenció als aspectes geològics, que presenten un gran interès per si mateixos i permeten emmarcar adequadament les explotacions mineres. Combinem dos sortides matinals amb dos sessions en aula d’exposició/discussió.

Programa

Dia 6 de setembre

Matí: Paraules de benvinguda i presentació del curs. Sortida a l’entorn geològic de Malpàs-Erillcastell-Peranera, guiada per Òscar Alemán (guia de muntanya) i Jordi Panisello (geòleg i guia interpretador a Eureka SGN). Construcció d’un itinerari pluridisciplinari a partir de la geologia. Un cop d’ull a l’estructura urbanística de Malpàs, abans i després de les mines, amb Llorenç Francés.

Tarda: 1. Abans de MIPSA: 15:30-16:15 Joan Casimiro (grup Camina): Intents previs d’explotació del carbó de Malpàs. 16:25-17:20 Emili Daura Puiggròs (nét d’Emili Daura Olivastri): Daura, pioner de la mineria Pirinenca. 2. MIPSA i el seu temps: 17:30-18:15 Antoni Mera i Vanessa López (Fundació Endesa): Mipsa. Aproximació històrica i documental. 18:20-19:05 Eduardo Domingo (Endesa): Mines i societat Ribagorçana. 19:15-20:00 Lluís Florit: Les connexions de MIPSA amb la indústria forestal.

Dia 7 de setembre 

Matí: Visita guiada a les mines de Malpàs.

Tarda: 1. Les possibilitats d’un discurs explicatiu per a la conca de Malpàs. Dos referents. 16:00-16:50 Guillem Puras (Geoparc Conca de Tremp-Montsec): El Geoparc del Pallars. 17:00-17:50 Eva Perisé (Museu Hidroelèctric de Capdella): El patrimoni miner de la Vall Fosca. 2. Qüestions per al debat; balanç i propostes.

Comentaris

Entrades populars

Wikipedia

Resultats de la cerca