Els origens del Grup de Recuperació i Investigació de les Mines de Malpàs (GRIMM)

Foto de família a Erillcastell del grup del primer curs de la UDL "La Història, els Llocs i el Patrimoni a l'Alta Ribagorça: el Monestir de Lavaix com a Punt de Partida per a un Relat sobre l'Entorn a Través dels Camins" de 2016. Autor: Òscar Alemán Milán

El curs de la Universitat de Lleida  "Les Mines de Carbó de Malpàs. Un Indret amb Lectures Múltiples", dels dies 6 i 7 de setembre de 2018, va ser un fòrum d'intercanvi de coneixement molt gran. El caire multidisciplinar dels assistents va ser molt enriquidor, i la multitud de propostes que van caure sobre que fer amb aquell indret únic va ser enorme. Pocs dies després, la llista de correus electrònics bullia de propostes, i la necessitat d'una reunió es feia evident. Així que, el 15 de desembre de 2018, es va constituir el grup de treball, tot acordant que no es crearia una figura jurídica nova, sinó que es miraria d'integrar el grup en alguna associació existent. Aquest col·lectiu va ser el Centre d'Estudis Ribagorçans, i la principal missió del grup seria més de promocionar, estudiar i preservar el patrimoni que no pas aspirar a la gestió del què de tot plegat en sortís, per tant, calia cercar sinergies i implicar a les administracions locals i propietaris.

D'altra banda, no voldria descuidar l' enorme aportació dels cursos precedents de la UDL, "La Història, els Llocs i el Patrimoni a l'Alta Ribagorça: el Monestir de Lavaix com a Punt de Partida per a un Relat sobre l'Entorn a Través dels Camins" de 2016, que ens va portar del monestir de Lavaix a Erillcastell, i que alhora, aquest poca sort de convent cistercenc del segle IX, quasi sempre anegat per les aigües del pantà d'Escales, va enfocar el curs de l'any següent 2017, "Acer, Ciment i Aigua: el Patrimoni Hidroelèctric de l'Alta Ribagorça". I que, al seu torn, aquestes obres hidroelèctriques que tant van transformà el paisatge ribagorçà i la vida als seus pobles, va necessitar del ciment de la fàbrica de Xerallo, que tanmateix necessitava l'energia de les mines de carbó de Malpàs, quefinalment tanquen el cercle, i tematitzen el curs 2018, el del naixement del GRIMM.

Val a dir també, que en un exercici de memòria i reconeixement, aquests cursos no s'haguessin dut a terme sense la inquietud intel·lectual i estima pel territori de la plataforma Camina del Pont de Suert, amb Jordi Suïls al capdavant fent d'enllaç amb la universitat, i al darrere, tot una colla de devoradors de camins i detalls geogràfics i històrics ribagorçans, com són en Joan Casimiro, en Josep Maria Rispa, L'edu Orduña, L'Enric Farrero, el Lluís Florit, i algun altre que encara em deixaré. A tots plegats, gràcies per empenya. I finalment, agrair també l'esforç a les institucions locals que van apadrinar, com el consell comarcal i ajuntament. 


Comentaris

Entrades populars

Wikipedia

Resultats de la cerca